Hvor går turen hen? Vælg det perfekte skisportssted

Hvor går turen hen? Vælg det perfekte skisportssted - Brugteski.dk ApS

At vælge det rigtige skisportsområde er altafgørende for en god skiferie. Finder du det perfekte sted for dig og din gruppe at bo og stå på ski, bliver du hurtigt mere populær end Hansi Hinterseer til seniorfestival på Langeland, men omvendt kan man med en uheldig booking risikere, at en halv skiferie går med at bære ski op og ned ad stejle skrænter - både før og efter en lang dag på dårligt præparerede skiløjper.

At booke skiferie kan samtidig virke som en kolossal opgave. Der synes at være uendeligt mange skisportssteder at vælge imellem bare i Europa, og dertil kommer et hav af andre valg og prioriteringer, der skal foretages i forbindelse med planlægningen af jeres skiferie: Nogle skisportsområder er gode til begyndere, imens andre har et terræn og dertilhørende niveau, der bedst egner sig til erfarne skiløbere. Nogle skiresorter er nærmest mere levende, efter lifterne lukker, og er således udstyret med vilde afterski-barer og diskoteker, imens andre områder nærmest udelukkende fokuserer på de optimale ski- og snowboardfaciliteter, der er til rådighed først på dagen. Skal du stå på ski alene eller med andre? Bliver skiskole nødvendig? Er off-pist-mulighederne i området altafgørende?

Man skal være omhyggelig i sine valg af område og faciliteter, når man planlægger skiferie, og i denne guide får du derfor en god introduktion til nogle af de overvejelser, du bør gøre dig, inden du bestiller skiferie og rejser mod bjergene.

Hvilken tid på året skal I på skiferie?

Den måske allervigtigste faktor i planlægningen af din skiferie, tidspunktet, er måske allerede bestemt og dikteret af, hvornår du og din rejsegruppe kan få fri fra arbejde eller skole. Er I fleksible, når det kommer til rejsetidspunktet, er der flere ting, der er værd at have in mente, når man beslutter sig for, hvornår på skisæsonen, man tager afsted:
  • December (og især tidlig december) byder på billige skiture, idet næsten alle skisportssteder tilbyder nedsatte priser på liftkort og billige overnatningsmuligheder. De billige priser skyldes imidlertid den overhængende risiko for dårlig sne, som følger med en tur i bjergene først på sæsonen. Tager I på skiferie i december kan det derfor være en god idé at søge mod høje tindinger, da chancerne for god sne ved højtliggende skisportssteder generelt er større.
  • Januar er et godt tidspunkt at tage på skiferie, hvis man både værdsætter god plads og god sne på pisten. Der ligger ikke nogen offentlige ferier i starten af året, og få har derfor tid til at tage på skiferie. Derfor er priserne i januar overkommelige, samtidigt med at måneden som regel byder på god sne i de fleste områder. Til gengæld skal man være klar på koldt vejr og korte dage, hvis man vælger at tage en tur på ski som noget af det første i det nye år.
  • Februar er højsæson, og denne udgør derfor formentlig den travleste måned ved skisportsstederne. Det betyder også, at man som regel skal betale lidt mere for at tage på skiferie i februar, men udover mange andre skiløbere på pisten er man til gengæld også garanteret god sne i de fleste områder.
  • Marts byder på varmere vejr og længere dage, der, udover at skabe de perfekte forhold for en god brandet til afterski, desværre også medfører et lille tab i kvaliteten af sne. Marts er altså den perfekte måned at tage af sted på skiferie, hvis man vil have sol på næsen, øl på bordet og kan leve med lidt slush-ice på pisten.
  • April byder ligesom december på muligheden for billigere skiferie, men præcis ligesom først på sæsonen er der her risiko for dårlig sne. Skal I på skiferie i april, kan det igen betale sig at lede efter skiresorter, der ligger højt i bjergene.

Hvor god er din rejsegruppe til at stå på ski?

Hvis I er lige så grønne på ski som den pist, I kommer til at stå på, er det værd at undersøge, om skisportsstedet, I har i tankerne, har de nødvendige faciliteter til en god start på ski. Er der tilstrækkeligt med grønne bakker? Er der et tilbud om skiskole i området? Der er mange nye ting at lære, når man spænder skiene fast under fødderne første gang, og et godt tip er derfor at finde et resort nær en grøn bakke med en ”flad rulletrappe” i stedet for en skilift, så udfordringerne forbundet med at komme ind og ud af en skilift kan vente - i det mindste indtil man har de basale færdigheder på plads.

På den anden side bliver små, flade skisportssteder hurtigt kedelige for erfarne skiløbere. Overvej derfor at finde et område med skipark, god off-pist samt masser af velpræparerede, røde og sorte pister, hvis du og din rejsegruppe er øvede i den ædle kunst, det er at flyve i høj fart ned ad et snedækket bjerg med brædder under fødderne.

De fleste skiresorter angiver antallet af grønne, blå, røde og sorte løjper online. Sammenlign dem og undersøg i fællesskab med din rejsegruppe hvilket område, der passer bedst til jeres niveau. Nogle skisportssteder tilbyder heldigvis en god blanding af de fire typer af pister, og disse egner sig selvsagt særligt godt til grupper, der tager på skiferie sammen, selvom de ikke nødvendigvis har samme niveau og ambitioner på selve pisten.

Det er også værd at have in mente, at lange, flade strækninger af blå og grønne pister er lige så gode for begyndere på ski, som de er udfordrende for snowboardere, der uden skistave ikke har samme mulighed for at skubbe sig frem, når det ikke går nedad.

Hvad er jeres budget?

Alle, der har prøvet at blive sulten eller tørstig på et bjerg i de franske alper, ved, at en bakke pomfritter og en øl midt på pisten står til en pris, der kan nødvendiggøre en omlægning af ens boliglån. Det bliver selvfølgelig aldrig billigt at transportere kartofler, friture og øl op på toppen af et bjerg (hvem har fået den vanvittige idé i første omgang?), men både priserne på mad og logi kan variere meget, alt efter hvor man står på ski. Liftpriserne i et område er som regel en god indikation på stedets priser (og popularitet), og det er derfor en god idé at sammenligne disse, når man skal vælge, hvor skiferien går til. Interesseret i at tage på skiferie på budget? Læs vores liste over de bedste, billige skisportssteder.

På godt og ondt er skiløb en udstyrssport, og selvom der naturligvis ikke er noget, der slår følelsen af at være den i gruppen med det mest lirede skigrej, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse. Var du f.eks. klar over, at det på nogle måder er billigere at gå med Rolex-ur, end det er at købe nyt skiudstyr?

Der er heldigvis rigtig mange penge at spare, hvis man vælger at investere i et par brugte ski - både i sammenligning med nye ski, men også i forhold til lejeprisen. I tvivl, når det kommer til køb af brugte ski? Læs vores gode råd her, eller tjek vores store udvalg af ski ud lige her!

Hvad skal der ske efter lifternes lukketid?

Hvis din perfekte dag på ski afsluttes med at tage direkte tilbage til hotellet eller hytten og slappe af, inden endnu en dag på pisten, når du har sovet, er dette afsnit måske ikke så relevant for dig.

Drager du mod bjergene med børn (på slæb), eller hvis din rejsegruppe inkluderer personer, der ikke har tænkt sig at stå på ski, kan det være en god idé at undersøge hvilke muligheder området tilbyder for underholdning, der ikke relaterer sig til skiløb. De fleste skisportssteder udnytter vejret og sneen i området: Slædekørsel, kælkning og skøjteløb er således bare nogle få af de vinteraktiviteter, som man kan være heldig, skiresortet tilbyder, hvis man har valgt rigtigt.

For nogen kan det være svært at sige ”ski” uden først at have sagt ”after”. Hvis du tilhører denne gruppe af befolkningen, er det selvfølgelig en nødvendighed at undersøge byen, hvor du skal bo og overnatte, nærmere, inden du kommer til at bestille et 6-dages ophold i en by, der er lige så død som min mormors sexliv… Nogle skisportssteder er nærmest mere levende, efter lifterne er lukkede, nogle er præget af hygge, god stemning, live-musik og autentiske værtshuse, og nogle er, ja, døde. Afgør, hvad I er på udkig efter, og bestil skiferie derefter.

Det er naturligvis også værd at undersøge indkøbsmulighederne i området, hvis du/I regner med selv at lave maden på jeres skiferie, ligesom det omvendt er en god idé at finde ud af, hvilke restauranter der ligger i nærheden, hvis dette ikke gør sig gældende.

Tager du børnene med på skiferie?

Find på forhånd ud af, om det er pasningsmuligheder i området, hvis du har planer om at ”parkere” børnene, imens du drøner ned ad bjerget i en fart, der ikke er børnevenlig. Hvis børnene skal med ud på pisten for første gang, er skiskole måske en god idé, men det er ikke alle områder, der har en skiskole for børn, og det er ikke alle steder, hvor dette tilbydes på dansk eller engelsk. Det kan i andre ord generelt være en lidt anden opgave at booke skiferie, hvis man skal have børn med. Tjek vores 10 tips til den perfekte, første skiferie med familien ud, hvis du er i tvivl!

Læs næste

10 tips til den perfekte, første skiferie med familien - Brugteski.dk ApS
Glæden ved skiløb